Ortodoncija – zubni aparatići

Aparatići za zube

Ortodoncija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i čeljusti, najčešće korištenjem zubnih aparatića. Nepravilno posloženi („krivi zubi“) narušavaju ne samo estetiku , nego utječu i na zdravlje usne šupljine.
Ortodoncija ima za cilj uspostavljanje narušene funkcije žvačnog sustava i postizanje estetike zubi i lica.

Pravilan zubni luk omogućuje lakše održavanje higijene usne šupljine , sprječava prekomjerno trošenje zuba i preopterećenje čeljusnog zgloba i žvačnih mišića. Najčešći razlog odlaska ortodontu su, posve razumljivo, estetski nedostaci zuba jer izgled u današnje vrijeme značajno utječu na kvalitetu života.

Terapija se u pravilu provodi u razdoblju adolescencije, ali moguća je u bilo kojoj životnoj dobi. Dobna granica za ortodontsku terapiju ne postoji, potrebna je samo dobra volja.

U našoj poliklinici terapiju provode specijalisti najsuvremenijim ortodontskim napravama koje udovoljavaju visokim estetskim standardima.

Moderan i lijep dizajn ortodonstkih naprava (aparata za zube) olakšava njihovo nošenje i čini ih prihvatljivima u svim dobnim skupinama.

Koristimo sve vrste najsuvremnijih bravica, a konačan izbor ovisi o dogovoru pacijenta i doktora  uvažavajući  indikaciju. Ortodont će napraviti plan koji se temelji na individualnim problemima svakog pojedinca.

Rezultati ortodontske terapije su trajni i omogućuju zdravlje i ljepotu osmijeha koja je danas i više nego poželjna. 

 

 

Zubni aparatići

Terapija fiksnim aparatićem

 

Fiksni aparatić podrazumijeva složenu konstrukciju koja se sastoji od bravica, prstena ili obraznih tubica i lukova. Oni su fiksirani na prednjoj ili stražnjoj površini zuba adhezivnom tehnikom pa ne oštećuju zubnu caklinu.

Fiksni ortodontski aparatić može imati metalne, keramičke ili estetske i samoligirajuće bravice. Suvremeni ortodontski aparati zadovoljavaju visoke estetske kriterije tako da su jedva primjetni.

Metalni aparati, koji su nekada bili izrazito vidljivi, danas se sastoje od gracilnih bravica koje nisu toliko upadljive.

Estetski aparatići (keramčki) gotovo da nisu vidljivi jer su ili boje zuba ili su u potpunosti prozirni, te ih pacijenti rado nose.

Specijalistička ordinacija dentalne medicine za ortodonciju

Primjeri ortodonskih terapija

Terapija je trajala 18 mjeseci, pacijentica je dolazila na 12 kontrola

Terapija je trajala 14 mjeseci, pacijentica je dolazila na 10 kontrola

Tijek ortodonske terapije

Prvi pregled

U slučaju nepravilnosti zuba najbolje je obratiti se specijalistu ortodoncije koji će napraviti detaljan pregled i plan ortodontske terapije na temelju kojeg će se zubi postaviti u optimalan položaj.

Prilikom prvog pregleda, u Dsmile studiju, ortodont vas upoznaje s problemom, mogućim rješenjima i alternativnim mogućnostima. Dijagnostički proces započinje kliničkim pregledom tijekom kojeg se procjenjuje izraženost problema, potreba za terapijom i optimalno vrijeme početka terapije. Također se procjenjuje spremnost pacijenta po pitanju motivacije, oralne higijene i sanacije zuba.

Na osnovi dijagnostičnih nalaza ( anamneza, klinički pregled, sadreni modeli, RTG snimke, fotografije i drugi) provodi se detaljna analiza iz kojeg proizlazi individualni plan terapije.

Najbolje je obratiti se specijalistu ortodoncije ako Vi ili Vaše dijete imate neku od ovih nepravilnosti zuba:

 • prerano ili prekasno iznikli mliječni zubi
 • zubi koji „strše“ iz usta
 • zbijenost (nagužvani zubi)
 • dugotrajno sisanje prsta
 • disanje na usta
 • problemi sa žvakanjem
 • prenaglašena ili uvučena čeljust
 • problemi sa čeljusnim zglobom (bol, škljocanje…)
Vrijeme trajanja terapije

Trajanje terapije je individualno i ovisi o brojnim čimbenicima:

 • opsežnosti problema/anomalije
 • zdravlju zuba i okolnih tkiva (gingiva, kost…)
 • suradnji i odgovornosti pacijenta ( broju odlijepljenih bravica, redovite kontrole…)
 • vrsti aparata
 • dobi pacijenta – terapija je najbrža kod mlađih pacijenata u fazi rasta i razvoja

Prosječno traje 18-24 mjeseca.

Vrste ortodontskih aparata

Ortodontske naprave mogu biti fiksne i mobilne. Ispravan odabir naprave utječe na brzinu i konačan ishod terapije.

Izbor aparata ovisi o:

 • prirodi anomalije
 • dobi pacijenata
 • stanju zuba
 • higijenskim navikama
 • motivaciji
 • socijalno-ekonomskom statusu

Najčešće se koriste fiksni aparati koji su i najučinkovitiji ako se terapija provodi pod stručnim vodstvom. Bravice su iznimne kvalitete i besprijekorne estetike tako da su privlačne pacijentima bilo koje dobi. Kod nas se koriste bravice renomiranih svjetskih proizvođača i najsuvremeniji materijali prisutni na tržištu.

Rezultat su zdravi zubi u skladnom zagrizu uz prekrasan osmijeh koji traje cijeli život. 

Kontrole

Za vrijeme trajanja terapije ortodontskim aparatom važno je dolaziti na redovite kontrole. Učestalost dolaska određuje ortodont, obično svakih 6 – 10 tjedana.

Završetak terapije i retencija

Nakon što Vaše zube i zagriz ispravimo, te osmijeh učinimo privlačnijim, slijedi skidanje aparatića. Taj ternutak predstavlja završetak aktivne faze ortodontske terapije ,a početak faze retencije. Budući da su zubi cijeli život podložni pomicanju, potrebno ih je zadržati u postojećem položaju i nakon uklanjanja fiksnog aparata.

Ovisno o vrsti anomalije, zubi imaju veću ili manju tendenciju povratka u stanje prije terapije. Kako bi se povećala stabilnost postignutih rezultata, nužno je nošenje retainera.

U našoj ordinaciji koristimo mobilni i fiksni retainer. Mobilni retainer je prozirni aparatić , individualno izrađen u našem laboratoriju, koji se nosi po noći. Neposredno nakon skidanja nosi se svaku noć, a kasnije po dogovoru s ortodontom, sve rjeđe i rjeđe. Fiksni retainer je posebna vrsta ortodontske žice zaljepljena na stražnje plohe donjih (i gornjih) zubi.

Koristi/prednosti ortodontske terapije?

Prednosti ortodontske terapije su mnogostruke. Korigiranjem urođenih dentalnih i skeletnih anomalija uspostavlja se pravilan zagriz. To se odražava na estetici osmijeha i lica, ali je i uvjet za zdravlje potpornog aparata zuba i cijelog žvačnog sustava.

Konkretnije, ortodontska terapija povećava samopoštovanje i kvalitetu života smanjujući rizik nastanka bolova u mišićima lica zgloba, nastanka karijesa, povlačenja zubnog mesa te trošenja i opterećenja zuba. Olakšava se čišćenje zuba i održavanje oralne higijene čime se ostvaruju preduvjeti za zdrav žvačni sustav.

Higijena

Pravilno održavanje higijene zuba i usta je od presudne važnosti za uspjeh ortodontske terapije. S obzirom  da prisutnost  fiksnog aparata otežava održavanje oralne higijene, potrebno je posvetiti više pažnje i vremena pranju zuba. Pravilnim četkanjem zuba se izbjegavaju komplikacije koje nastaju kao posljedica loše oralne higijene. Najčešće komplikacije su: upala zubnog mesa (gingivitis), bujanje gingive, bijele mrlje po zubima (demineralizacija), karijes i sl…

Zube je potrebno čistiti mekanom zubnom četkicom i pastom kojima je dobro pridodati zubni konac, interdentalnu četkicu i neku vodicu za ispiranje. Posebnu pažnju treba obratiti na područje između bravice i zubnog mesa i ispod ortodontske žice. Zubni tuš može pomoći čišćenju teže dostupnih područja.

Dobro održavanje oralne higijene olakšava pomak zuba i pridonosi postizanju željenih rezultata.

Kada odvesti dijete ortodontu

Preporuka je učiniti prvi ortodontski pregled oko 7.godine, ali i ranije ukoliko se zamijeti neki problem. Važno je postaviti ranu dijagnozu, pratiti rast i razvoj djeteta i procijeniti idealno vrijeme početka ortodontske terapije. U doba rasta, ranom se terapijom mogu djelotvornije ispraviti skeletne malformacije i problemi zagriza, smanjuje se potreba vađenja trajnih zuba i kirurških zahvata. Također, suradnja malog pacijenta je nerijetko kvalitetnija nego u doba puberteta.

Kod adolescenata pravilno poredani trajni zubi nabolje se postižu upotrebom fiksnih ortodontskih sustava. U periodu puberteta moguće su i manje korekcije zagriza. Suvremeni dijagnostički postupci i moderni estetski i samoligirajući sustavi omogućuju učinkovitiju, bržu, ugodniju i estetski prihvatljiviju terapiju.

Ortodoncija kod odraslih

Ortodoncija se danas često susreće u odrasloj dobi, kako za ispravljanje nedostataka estetske i funkcijske prirode, tako i tijekom pripreme za protetsko, implantološko ili kirurško liječenje. Pacijenti s parodontološkim problemima ili problemima temporomandibularnog zgloba također mogu imati koristiti od ortodontskog tretmana.

U slučajevima kada je prošlo dugo vremena od gubitka zuba, susjedni zubi se pomiču u slobodni prostor, što za posljedicu ima manjak mjesta za postavljanje zubnih implantata.

U pojedinim slučajevima je potrebno kombinirati ortodontsku i protetsku terapiju da bi se postigao željeni rezultat.

Tada se najprije radi ortodontska terapija da se zubi smjeste na željena mjesta i postigne dobar zagriz, a nakon nje slijedi protetska opskrba zuba.

Nikada nije prekasno za ortodontsku terapiju da bi se riješili problemi koji vas prate godinama, te da bi uspostavili zdravlje i estetiku lica, posebice osmijeha.

Kontaktirajte nas

Strojarska 22/1.kat

HR-10000 Zagreb, Hrvatska

01 4640 900

095 351 1193

Radno vrijeme:

PON-SRI od 13 do 20 sati,
UTO-ČET-PET od 8 do 16 sati.

I po dogovoru.

Strojarska cesta 22, 10000, Zagreb, Croatia

© Dsmile

Share This