Fiksni aparati

KONVENCIONALNI FIKSNI APARATI

Konvencionalni fiksni aparati sastoje se od bravica („pločica“), prstena ili tubica i lukova. Bravice i tubice su fiksirane na prednjoj površini zuba adhezivnom tehnikom pa ne oštećuju zubnu caklinu. Kroz utor bravice prolazi ortodontska žica koja je fiksirana gumicom ili žičicom.

Bravice mogu biti od metalnih, keramičkih ili plastičnih materijala. Metalni aparati, koji su nekada bili izrazito vidljivi,  danas se sastoje od gracilnih bravica koje nisu toliko upadljive.  Estetski aparatići (keramčki) gotovo da nisu vidljivi jer su ili boje zuba ili su u potpunosti prozirni, te ih pacijenti rado nose. Plastične bravice nisu postojane boje niti oblika, te ih mi ne upotrebljavamo.

Nošenje fiksnog aparata, nije bolno, međutim u prvih dana moguć je blagi osjećaj nelagode.

U našoj poliklinici terapiju provode specijalisti  najsuvremenijim ortodontskim napravama. Moderan i lijep dizajn ortodontskih naprava olakšava njihovo nošenje i čini ih prihvatljivima svim dobnim skupinama.

LINGVALNI (UNUTARNJI) FIKSNI APARAT

Lingvalni aparatić, kao što mu samo ime kaže, postavlja se s unutarnje (lingvalne) strane zuba. Obično se koristi kod manje zahtjevnih anomalija prednjih zuba ili recidiva nakon prijašnjih terapija. Glavna prednost je što je gotovo neprimjetan, ali vrijeme prilagodbe je duže nego kod klasičnog fiksnog aparata.

Najčešće se primjenjuje kod pacijenata koji imaju dobar zagriz i manje nepravilnosti položaja prednjih zuba tzv. „Social 6“.  Upravo ti prednji zubi su najuočljiviji i najvažniji u društvenoj komunikaciji. U početku , pacijent može imati neugodan osjećaj „smetanja“ za jezik, probleme s izgovorom određenih glasova ali se obično u kratkom vremenu naviknu na novu situaciju.

SAMOLIGIRAJUĆE BRAVICE

Samoligirajuće bravice (self ligating) su ortodontske bravice koje umjesto gumice ili žičice imaju vratašca ili klip s pomoću kojeg drže žicu unutar utora. Iako postoje dugi niz godina, u posljednje vrijeme su doživjele tehnološke preinake i postale vrlo popularne i među pacijentima i među ortodontima.

Brojni proizvođači su razvili „svoje“ sustave ovakvog tipa među kojima se izdvajaju  Ormco (Damon), Dentsply (InOvation) , Speed, Forestadent ( QuickKlear, TruKlear)…. U našoj ordinaciji radimo s više provjerenih  proizvođača, a konačan izbor se temelji na dogovoru pacijenta i ortodonta i indikaciji.

Zubi se pomiču uslijed djelovanja blage, kontinuirane sile na zub kroz određeno vrijeme. U prvoj fazi ortodontske terapije se najviše ističu prednosti samoligirajućih sustava. Tijekom te faze rotacije i ravnanja zubi, smanjeno je trenje između žice i bravice (vratašca) što doprinosi efikasnijem pomaku.

Od ostalih prednosti se ističe kraće vrijeme provedeno na stomatološkom stolcu (kraće kontrole) i duži period između pojedinačnih kontrola.

S obzirom da gumice kod klasičnih bravica zadržavaju plak i otežavaju dobro održavanje oralne higijene, kod samoligirajućih bravica je to puno lakše. Pacijenti navode i ugodniju terapiju (manju nelagodu), međutim taj osjećaj je opći dojam pojedinca i razlikuje se od čovjeka do čovjeka.

Mnogi proizvođači ističu kao važnu značajku kraće vrijeme terapije, međutim vrijeme terapije je individualno i ovisi o slučaju koji se tretira.

Negativna strana ovih bravica je veća cijena. U pravilu svi napredniji sustavi i modernija tehnologija zahtjevaju veću cijenu terapije.

Također neke estetske samoligirajuće bravice nisu u potpunosti prozirne/bijele nego imaju metalna vratašca.

Zaključno, ova inovativna metoda izrade ortodontskih bravica predstavlja važan doprinos ortodontskoj terapiji što se tiče ugodnosti za pacijenta, boljem održavanju oralne higijene, dužim razmacima među kontrolama i ponekad kraćem vremenu terapije  koje se ne smije zanemariti.

Kontaktirajte nas

Strojarska 22/1.kat

HR-10000 Zagreb, Hrvatska

01 4640 900

095 351 1193

Radno vrijeme:

PON-SRI od 13 do 20 sati,
UTO-ČET-PET od 8 do 16 sati.

I po dogovoru.

Strojarska cesta 22, 10000, Zagreb, Croatia

© Dsmile

Share This