Mobilni aparati

Mobilni aparati, kako im samo ime kaže , nisu fiksirani  za zube, već se mogu izvaditi iz usta u bilo kojem trenutku. Sastoje se od baze raznih boja i žičica različitih oblika. Potrebno ih je nositi nekoliko sati tijekom dana i cijelu noć (cca14 sati). Obično se propisuju kod mlađih pacijenta u fazi intenzivnog rasta i razvoja. Zahtjevaju sličnu  higijenu kao i zubi; četkicom i zubnom pastom peru se zubi, a potom i aparatić.

Kontrole su obično svakih 8-10 tjedana. Hitna stanja tijekom ove vrste terapije su rijetka, naročito ako se slijede sve upute o nošenju naprave.

Prednost je lakše održavanje oralne higijene, ali rezultat ovisi o suradnji  pacijenta.

Terapija mobilnim aparatom

Mobilni aparati u prvom redu su namjenjeni djeci u fazi rasta i razvoja kada mogu imati odlične rezultate. Postoji široki spektar mobilnih aparata, a konačan izbor ovisi o dobi pacijenta, anomaliji, položaju čeljusti… Monomaksilarni aparati se izrađuju za svaku čeljust zasebno, a bimaksilarni istovremeno djeluje na obje čeljusti.

Na temelju otiska, u laboratoriju se izrađuje individualni aparatić koji se nosi prema uputama vašeg ortodonta. Za uspjeh terapije je vrlo važna suradnja pacijenta i motivacija.

Terapija mobilnim aparatom ponekad može u potpunosti riješiti ortodontski problem, a ponekad predstavlja pripremnu fazu koja uvelike pojednostavljuje kasniju terapiju fiksnom napravom.

HEADGEAR

Headgear je ortodontska naprava/aparat koji se obično koristi kod prekomjernog rasta gornje čeljusti ( zubi strše prema van). Najčešće se primjenjuje u mlađih pacijenata tijekom faze jakog rasta i razvoja.

Sastoji se od unutarnjih krakova luka koji se umeću u prstenove fiksirane na zubima i vanjskih krakova povezanih elastičnom trakom oko vrata. Obično se nosi po noći i koji sat po danu dok je dijete u kući.

Može se propisati kao samostalna terapija ili u sklopu terapije fiksnim aparatom. Važno se pridržavati se uputa dobivenih od vašeg ortodonta da se osigura uspjeh terapije.

Kontaktirajte nas

Strojarska 22/1.kat

HR-10000 Zagreb, Hrvatska

01 4640 900

095 351 1193

Radno vrijeme:

PON-SRI od 13 do 20 sati,
UTO-ČET-PET od 8 do 16 sati.

I po dogovoru.

Strojarska cesta 22, 10000, Zagreb, Croatia

© Dsmile

Share This