Zubne krunice i most za zube

KRUNICE I MOSTOVI

Zubne krunice i mostovi su fiksno-protetski radovi koji nadomještaju narušenu funkciju i estetiku prirodnih zuba.

Krunice se koriste za nadoknadu izgubljenog zubnog tkiva (krune zuba) uslijed karijesa, traume, ili ako je na bilo koji način oslabljen zub ,a pri tome je ostao očuvan korijen zuba.

Mostovi nadoknađuju jedan ili više izgubljenih zuba na način da se izbruse obično dva susjedna zuba i međučlanom se nadoknadi zub koji nedostaje. Time se vraća zubima izgubljena funkcija i naravno estetika.

Tehnika izrade:
Za izradu krunice ili zubnog mosta, prirodni zubi se moraju izbrusiti da bi se stvorio prostor za novu krunu tj. ti zubi postaju nosači na koje može dosjesti izrađeni nadomjestak. Potom slijedi uzimanje preciznog otiska i izrada krunica u laboratoriju. Nakon probe, u slijedećem posjetu se nova krunica ili most privremeno ili trajno cementiraju na pripremljene zube.

Materijali za izradu:
Danas postoji niz materijala za izradu krunica i mostova, od kojih se ističu:

-metal-keramika: baza krunice se izrađuje od legure metala na koji se postavlja keramika u boji zuba. Prednost ovih krunica je njihova čvrstoća,a boja keramičkog sloja odgovara boji susjednih zuba. Ako postoji alergija na neki od sastojaka legura, može se koristiti zlato.

-cirkon keramika: je novi visokokvalitetan materijal koji ima vrhunsku estetiku i preciznost. Skeniranjem se postiže precizna izrada cirkonske baze i ruba krunice. Potrebnu čvrstoću je moguće postići s tanjim krunicama pa je omogućeno manje brušenje zuba. Važna značajka je i velika preciznost izrade ruba krunice što rezultira visokom estetikom, lakšim čišćenjem i sl.

-staklokeramika: se obično koristi za prednje zube. Zadovoljava visoke estetske zahtjeve jer nema metala koji prosijava, ne vidi se crni rub niti u slučajevima kada se povuče zubno meso.

Zubni most

Ako ste izgubili zub (karijes, trauma…)  ili se radi o genetskom nedostatku određenih zuba, te prazne prostore je potrebno na neki način sanirati, bilo protetskom nadoknadom (poput zubnog mosta ili zubnih implantata) ili ortodontskom terapijom.

Bitno je reagirati na vrijeme jer susjedni zubi imaju tendenciju naginjanja ili izraštanja u prazne prostore što može imati nepovoljne posljedice na zagriz i zdravlje preostalih zuba.

Specijalistička ordinacija dentalne medicine za ortodonciju

Kontaktirajte nas

Strojarska 22/1.kat

HR-10000 Zagreb, Hrvatska

01 4640 900

095 351 1193

Radno vrijeme:

PON-SRI od 13 do 20 sati,
UTO-ČET-PET od 8 do 16 sati.

I po dogovoru.

Strojarska cesta 22, 10000, Zagreb, Croatia

© Dsmile

Share This